Back to the Press Kit page

Click to learn more about Live in Fribourg, DVD/CD set from the Charlie Morris Band. Recorded live in Fribourg, Switzerland.

Charlie Morris Band, Live in Fribourg

Rootstime

August 2013

Het is niet direct iets wat je verwacht: Blues uit Zwitserland. Laat echter al je eventuele vooroordelen maar achterwege want The Charlie Morris Band presenteert hier verdomd sterke bluesy rootsmuziek. “Live In Fribourg” is de titel van het cd/dvd pakket en uiteraard veelzeggend. Opgenomen tijdens de Fribourg Jazz Parade in Zwitserland en voor een zesduizendkoppig publiek en goed voor zowat een uur muzikale kwaliteit. Het kwartet werd tot finalist verkozen voor The Swiss Blues Challenge. Op het moment dat we deze regels schreven was de uitslag nog niet gekend maar het zou ons niet verbazen moesten ze met de oppergaai aan de haal zijn gegaan.

Er wordt van start gegaan met een instrumentale opwarmer “What a Scene” die wat aan aan “Let’s Spend The Night Together” doet denken van The Rolling Stones. Je hoort vrij snel dat de heren uitstekende muzikanten zijn. Gitarist en frontman Charlie Morris, tevens auteur van alle nummers die op deze uitgave terug te vinden zijn, is een prima gitarist. Zijn vingervlugge techniek oogst bijwijlen een meer dan gezonde bewondering. De man kan ook bijzonder fijne nummers schrijven, soms met een soort van onderhuidse humor waar wij wel pap van lusten.

De stem mag dan soms wat te clean klinken, in de tragere nummers waar hij haast declamerend voor de dag komt is die uitermate aangewezen. Imponerend is ook het werk van toetsenist Markus Baumer die niet minder dan briljant te noemen is op ondermeer “No Mo Money” en “Stagger Home To My Baby” (video). Voeg daarbij nog de strakke ritmesectie met David Clarke (bas) en Marco Jeanrenaud (drums) en je hebt een perfect op mekaar ingespeeld, goed geolied, geheel.

De band schuurt soms verdienstelijk tegen het countryblues genre aan, zoals “Jelly Got Me In A Jam” mag aantonen maar wij hebben vooral een boontje voor de meer bluesy nummers die je op deze release kan terugvinden. Het dreigende “Got Greedy” of het bezwerende “Ramblin Blues” met die briljante trage slide erin verweven. Het snellere werk op “New Fool” doet je gewis meestampen en Morris’ gitaarwerk imponeert.

Het lijkt ons een groep die je vooral live moet gaan beleven. Laat ze nu uitgerekend net dit jaar geprogrammeerd staan op het fijne Swingfestival in Wespelaar en u weet wat u te doen staat. Op zondag 18 augustus kan je er met hun aanstekelijke swingende muziek gaan kennismaken!

Luc Meert